Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΔΟΜΝΑΣ ΣΑΜΙΟΥ-ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ



Πανελληνια συγκινηση σκορπησε η ειδηση του θανατου της μεγαλης ΚΥΡΙΑΣ και δασκαλας της παραδοσιακης μουσικης,Δομνας Σαμιου...

Ας δουμε τι δηλωσε η πολιτικη ηγεσια:

Την θλίψη τους για τον θάνατο της Δόμνας Σαμίου και τα θερμά συλλυπητήριά τους στους οικείους της εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.

Στην δήλωσή του, ο κ. Παπαδήμος αναφέρει: Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για τον θάνατο της Δόμνας Σαμίου η οποία επί δεκαετίες ταύτισε τον εαυτό της με την διάσωση και την προβολή της μουσικής μας παράδοσης. Έφερε στο φως κρυμμένους λαϊκούς θησαυρούς και τους γνώρισε στις νεώτερες γενιές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτιστικής μας ταυτότητας. Στους οικείους της θερμά συλλυπητήρια .

Η Δόμνα Σαμίου ερεύνησε, ερμήνευσε και συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε να νιώσουμε όλοι μας την αξία και τη σημασία της λαϊκής μας παράδοσης, της παραδοσιακής μουσικής ανέφερε στη δήλωση του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου υπογραμμίζοντας πως εξέφρασε με τρόπο γνήσιο και μοναδικό ό,τι η ίδια βίωσε μέσα από την παράδοση και το κυριότερο, θέλησε και πέτυχε να μεταδώσει αυτή την εμπειρία και στις νεότερες γενιές.

Μία μεγάλη φωνή του δημοτικού μας τραγουδιού σίγησε, ανέφερε ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λακωνίας, Θανάσης Δαβάκης υπογραμμίζοντας πως η Δόμνα Σαμίου ζωντάνεψε τη δημοτική μας παράδοση με τρόπο κλασικό και απαράμιλλο, συνδυάζοντας φωνητικά τις καταβολές της Ιωνίας με αυτές της παλιάς Ελλάδας.

Έφυγε από κοντά μας μια μεγάλη προσωπικότητα του πολιτισμού, της λαϊκής τέχνης και παράδοσης του τόπου μας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ στην οποία υπογραμμίζεται ότι η ανεκτίμητη προσφορά της θα μείνει παρακαταθήκη στο λαό και τη χώρα.

Μια μεγάλη μορφή του ελληνικού πολιτισμού έφυγε από κοντά μας, ανέφερε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλης υπογραμμίζοντας πως αφήνει στην Ελλάδα το τεράστιο έργο της για την παράδοση του τόπου και του λαού μας.


Κ. Παπούλιας: Μεγάλη απώλεια για τον ελληνικό πολιτισμό

«Η Δόμνα Σαμίου προστάτεψε και διέδωσε τον πλούτο της παραδοσιακής μουσικής και του δημοτικού μας τραγουδιού. Μέσα από τη φωνή της και την πολύτιμη τέχνη της, που αγαπήθηκε από νέους και μεγάλους, γνωρίσαμε τις ρίζες της παράδοσής μας. Ο θάνατός της είναι μια μεγάλη απώλεια για τον ελληνικό πολιτισμό», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και πρόσθεσε:

«Θα τη θυμόμαστε με σεβασμό για την σπουδαία της προσφορά τη σημασία της οποίας οφείλουμε να διατηρήσουμε επίκαιρη και ζωντανή. Στους δικούς της ανθρώπους εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

Π. Γερουλάνος: Έφυγε μια σπάνια γυναίκα

Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος αναφερόμενος στο χαμό της Δόμνας Σαμίου, τόνισε ότι «χάθηκε μια σπάνια γυναίκα, η οποία προσωποποίησε τη βαθιά αγάπη για τη λαϊκή παράδοση της χώρας μας, την ακούραστη και ενθουσιώδη έρευνα, το πάθος για τη διάσωση και προβολή ενός σπουδαίου - όσο και παραμελημένου- κεφαλαίου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Ο Δασκαλος της Δομνας Σαμιου,ο σπουδαιος Σιμωνας Καρρας δηλωσε:
H Ελλαδα αποχαιρετα με ματια δακρυσμενα το αηδονι της παραδοσιακης μας μουσικης.
Καλο κατευοδιο κυρα Δομνα.Ας ειναι η μνημη σου αιωνια στο βιβλιο του ουρανου.Την Τριτη θα ειμαστε ολοι εκει να καταθεσουμε πρωτα την προσευχη μας και μετα το μεγαλο ευχαριστω μας.
Στη συνεχεια της αφιερωσε το τραγουδι της Προποντιδας:<<Κορασιν ετραγουδαγε ενα ψηλο παλατι,και πηρε αγερας τη φωνη,στα πελαγα την παει κι οσα καραβια τ'ακουσαν,ολα μαϊναραν..>>

Ο μεγαλος Δασκαλος Χρονης Αηδονιδης δηλωσε:
Ειναι μεγαλο κενο.Η Δομνα ευτυχως εχει αφησει τεραστιο εργο ηχογραφημενο το οποιο θα βρουν οι νεοτεροι και θα συνεχισουν την παραδοση.Θα μπορουσε να προσφερει ακομα ποιο πολλα,αλλα οι μεγαλοι καλλιτεχνες δεν πεθαινουν.Μενει το εργο τους και τους γνωριζουν για αιωνες.Σαν δασκαλα λοιπον θα μεινει η Δομνα στους αιωνες και θα μελετουν οι νεοτερες γενιες το σπουδαιο εργο της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου